Doudou, processie van de Car d'Or en het Gevecht van de Lumecon - Processie van de Heilige Waldetrude

flag
  • Folklore en traditie
Op zondag 11 juni 2017
De Processie van de Car d'Or bestaat 657 jaar en is door Unesco erkend als Mondeling en Immaterieel Erfgoed van de mensheid. In Bergen in mei 2017.
Op zondag vanaf 9u45 vertrekt een stoet met een veeleer historisch dan religieus karakter aan de collegiale kerk Sainte-Waudru en trekt dan tot 12u 's middags door de straten van Bergen. Rond het middaguur vindt dan de beroemde beklimming van de "Car d'Or" plaats.
De weelderige "Car d'Or" aan het einde van de stoet draagt het schrijn van deze heilige die een pestepidemie zou tegengehouden hebben na de smeekbede van de Bergenaars.Na de processie vindt op de tonen van de "Doudou" (een populair lied, dat het ritme van de festiviteiten aangeeft) het gevecht van Sint-Joris met de draak plaats. Dit gevecht dat "Lumeçon" wordt genoemd, symboliseert de overwinning van het goede op het kwade.
De Doudou vindt plaats op zondag maar de festiviteiten beginnen al op de donderdag ervoor en eindigen de woensdag erna.
De Doudou bestaat uit:
  • De rituele Ducasse, erkend als meesterwerk in het mondeling en immaterieel erfgoed van de mensheid. 4 hoogtepunten: het ronddragen van het schrijn, de Processie van de Car d'Or, de beklimming van de Car d'Or en het Lumeçon-gevecht tussen Sint-Joris en de Draak.
  • De feestelijke Ducasse: concerten, Festival voor Militaire Muziek, Fakkeltocht, braderie, enz.
  • De kleine Lumeçon: een echt gevecht voorbehouden aan de allerkleinsten

Voor professionals uit de toeristische sector

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de organisatoren van het evenement dat je interesseert.