OPTOCHT VAN JEAN-JEAN DU BALLON

flag
  • Folklore en traditie
Op maandag 05 juni 2017
Naar aanleiding van de noodlanding van een luchtballon, ongeveer in 1850, besluiten de bewoners deze speciale gebeurtenis in de geschiedenis van het "Pays des Collines" te herdenken door een jaarlijks volksfeest. Het betreft een feest waarop het bier rijkelijk vloeit, van ham en mattentaart wordt genoten en waaraan eveneens een groot internationaal folkloristisch evenement is verbonden, waarbij fanfares, harmonieorkesten, praalwagens, reuzen (waaronder Jean-Jean, die de burgervader van destijds uitbeeldt), en diverse groepen in een veelkleurige stoet bijeenkomen om vanaf 15u Guinaumont te verlaten in de richting van het centrum van Ellezelles. Daar heeft het slotrondo plaats, de traditionele ballonvaart van Jean-Jean, die in een rieten mand boven een strovuur wordt gehesen.
14u30: vertrek van de reuzen en vertrek van de stoet naar het centrum van Ellezelles, waar hij gedurende drie uur rondtrekt.
17u-18u: slotronde, gevolgd door de ballonvaart van Jean-Jean du Ballon om 19u.
Dit evenement vindt altijd plaats op Pinkstermaandag.

Voor professionals uit de toeristische sector

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de organisatoren van het evenement dat je interesseert.