109de Cavalcade en reuzenprocessie in Jemappes

flag
  • 109ème Cavalcade et sortie des Géants à Jemappes
  • Folklore en traditie
Van vrijdag 14 tot 16 april 2017.

Een cavalcade is een stoet getrokken door paarden. Maak een erg populaire folkloristisch evenement in Wallonië mee. In Jemappes van 16 tot 18 april 2017.

Er werd een nieuwe reus toegevoegd aan de stoet na de 100ste cavalcade: "Dominicienne" voegt zich bij Dominique, Dominica en Dominicus.
 

Programma:

  • Feestvieren door de Gilles en de verenigingen: verkleed trekken ze door de hoofdstraten van Jemappes. Daarna nachtelijke stoet met Bengaals vuur vanaf de "Phare", tot de Grand'Place, gevolgd door een rondo van alle verenigingen met vuurwerk op de Grand'Place.

 

  • Rondo door de Gillesverenigingen op de Grand'Place in aanwezigheid van het gemeentebestuur. Daarna grootse carnavalstoet vanaf de Avenue du Roi Albert en slotparade van de praalwagens, fanfares en paarden uit de maège van Le Levant de Cuesmes op de Grand'Place. Omstreeks 21u30: nachtelijke stoet met Bengaals vuur vanaf le Phare, tot de Grand'Place en slotrondo door de plaatstelijke verenigingen met slotvuurwerk.
  • Processie van de lokale verenigingen in burleske kostuums, met muziek. Verbranding van de bochels op de Grand'Place door de Société Royale des Gilles van Jemappes.

 

Maar waarom heet de eerste reus van Jemappes nu eigenlijk Dominique?

De "Dominique" betekende aan het einde van de 19de leeuw, het maandloon. In die tijd stond op de munten de inscriptie "domine salvum fac regem". Door de reus de voornaam Dominique mee te geven, is het duidelijk dat Jemappes al geld inzamelde voor de minderbegoeden.

Voor professionals uit de toeristische sector

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de organisatoren van het evenement dat je interesseert.