De Tarte al d'jote, een Nijvelse specialiteit, is gemaakt van kaas, eieren, gehakte peterselie, kleine groene uien, boter, bètchèye (gegiste koeienkaas) en snijbieten. 

Voorbereidingstijd: 1 uur
Kooktijd: 10 minuten


Ingrediënten voor 6 personen


Taartvorm van 24 cm Ø

Voor het deeg:

  • 150 g bloem en 20 g om het deeg steviger te maken
  • 50 g ongezouten boter
  • 1 eigeel + 1 ei
  • 20 ml melk
  • 10 g gist (papje maken in beetje lauwe melk met mespuntje suiker)
  • 1 mespunt zout

Voor de vulling:

  • 1 bolletje Nivelles kaas van 200 g (of andere kaas)
  • 2 bietenbladeren zo groot als een hand (nerf verwijderen)
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1/2 ui
  • 1 ei
  • 1 mespunt zout
  • peper
  • 50 g gezouten boter laten bruinen tot hazelnootkleur

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220?C.

Zeef de bloem en meng met het ei, de gist, de gesmolten boter en de koude melk.

Maak het deeg iets droger door de resterende bloem erdoorheen te kneden. Maak een bal van ongeveer 175 gram et laat rijzen.

Terwijl het deeg rijst, de kaas mengen met het eigeel, de gesmolten bruine boter, peper en zout.

Voeg vervolgens de gehakte groenten toe. Rol het deeg uit en beleg hiermee de beboterde taartvorm.

Breng het geklopte ei met wat zout aan op de rand van het deeg en vul de taartvorm met de vulling (ongeveer 8mm dik).

Bak in de oven op 220?C tot het deeg mooi goudbruin is (ongeveer 10 minuten).

Direct uit de oven serveren met enkele klontjes gezouten boter want een ‘tarte al d’jote’ moet altijd zijn: “ bi tchaude, bi blète, qu’èl bûre dèsglète’.


Tip voor bijpassende drank van Eric Boschmann: Belgisch amber bier La Jean de Nivelles.