Rijstevlaai

Voorbereidingstijd: 1 uur
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 8 personen

Benodigdheden: een taartvorm van 27 cm Ø

Voor het deeg:

  • 200 g bloem
  • 1 eigeel
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 15 g bakkersgist (papje maken in beetje lauwe melk met mespuntje suiker)
  • 100 ml melk
  • 30 g de boter

Voor de vulling:

  • 150 g rijst
  • 1 l melk
  • 1 mespunt zout
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eiwitten
  • 1 eigeel

Bereiding

De melk aan de kook brengen met een mespunt zout en de vanillesuiker. De warmtebron zo zacht mogelijk zetten en de met koud water gewassen rijst toevoegen. Op zacht vuur 40 minuten koken waarbij u af en toe roert. De rijst daarna af laten koelen.

Zeef de bloem in een grote schaal, voeg zout aan de zijkant toe. Roer de gist met een mespuntje suiker tot een papje in de lauwe melk. Laat het mengsel 15 minuten rusten. Voeg de rest van de suiker bij de bloem en giet het gistpapje in het midden. Meng en voeg daarna het eigeel en de zachte boter toe. Meng alles en kneed het deeg ongeveer 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad. Laat het deeg op een rustige warme plek onder een doek rijzen tot het dubbele volume.

Rol het deeg tot een cirkel van 30 cm. Beboter de taartvorm, bedek deze met het deeg en prik er gaatjes in met een vork. Laat het deeg 15 minuten rusten. Klop twee eiwitten stijf en spatel dit voorzichtig door de rijst. Giet dit mengsel in de taartvorm tot aan de rand.

Bestrijk de randen van het deeg met eigeel. Bak in 20 minuten gaar in oven op stand 7 (180?C).


Tip voor bijpassende drank van Eric Boschmann: Belgisch bier Cuvée Rufus, Domaine des Agaises.